Menu
0
07Apr2022
Mari’s keukenwijsheden voor duurzaam koken

Mari’s keukenwijsheden voor duurzaam koken

Durch: Iris van de GraafKommentare: 0

Mari Maris: Ik ben niet veel veranderd sinds mijn kindertijd. Plantjes verzorgen en koken doe ik eigenlijk het liefst.

 

Mari Maris, van origine een Amsterdamse kok, doet wat ze als kind al leuk vond: wroeten in de aarde. In haar huis in Frankrijk komt alles bij elkaar: koken en moestuinieren. Als ‘groenteboerin’ schreef ze zes kookboeken. Hoe wordt iemand groenteboerin?

Mari vertelt: “Ik was kok in Nederland en had een vakantiehuisje met een moestuin in Frankrijk waar ik vaak heen ging. Ik vond het iedere keer weer een beetje moeilijker om terug te gaan. Ik herinner me het moment nog goed dat ik een blaadje spinazie uit de moestuin proefde. Hoe leuk zou het zijn als de koks uit de buurt hier ook van mee genieten, dacht ik.” Zo werd het idee geboren om een half jaar te blijven om dit idee uit te proberen. Mari vroeg alle restaurants in de buurt of ze groente van haar wilden afnemen. Dat plan bleek onvruchtbaar. De restaurants vonden diepvriesgroenten makkelijker. “Toen ben ik groentepakketten gaan verkopen. Die konden mensen één keer per week afhalen en dat liep wel.”

In 2013 publiceerde ze de Groentebijbel. Haar nieuwste kookboek “GROENTEN” gaat over alledaagse aardappelen, elegante erwtjes, zondagse zuurkool en kilo’s meer. Mari Maris volgt de oogst van de seizoenen en geeft, heel handig, per groente, verrukkelijke recepten.

Toen Maris vorig jaar dit kookboek aan het schrijven was, stuurden wij haar een EcoStoof. Mari vertelt: “Ik had geen idee wat ik moest verwachten van de EcoStoof. Mijn grootmoeder deed het eten al in een deken dus ik vond de EcoStoof gelijk een heel slim product. Ideaal ook als je aan het schrijven bent want als je eten erin zit en je vergeet de tijd, verbrandt het niet. Ik maakte er vooral groentenstoof- en couscousgerechten mee. Kijk hier voor het recept van Mediterrane, gegratineerde bloemkool uit de EcoStoof.

Mari’s keukenwijsheden voor duurzaam koken:

Schillen in de bouillon. Gooi geen groente snijafval weg. Ik heb altijd een pannetje op het aanrecht staan als ik kook en daar gaan de schillen in. Daar trek ik een bouillon van. Al gebruik je hem alleen maar om je aardappelen en pasta in te koken.

Niet te veel water. Een tien liter pan voor het koken van pasta voor twee personen hoeft echt niet.

Van de volle grond van het seizoen.  Wat je in het seizoen oogst, smaakt het lekkerst en hoeft niet van ver ingevlogen te worden. Zelfs in maart, wanneer er vrijwel niets in de moestuin staat, kun je wilde blaadjes plukken. Ik pluk van alles zoals zevenblad, daslook, zuring en bloemetjes.

Meer weten over Mari Maris?

Kijk op marimaris.nl of volg haar op instagram

GROENTEN

Auteur: Mari Maris

Nederlands Hardcover 9789038810744 Druk: 1 januari 2022 512 pagina's

 

 

 

Kommentare

There are no comments yet, be the first one to comment

Schreibe einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht
Wir benutzen Cookies nur für interne Zwecke um den Webshop zu verbessern. Ist das in Ordnung? JaNeinFür weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »

7 EINFACHE REZEPTE FÜR SIE!

Abonnieren

Benutzerkonto anlegen

Durch Ihre Anmeldung in unserem Shop, bewegen Sie sich um einiges schneller durch den Bestellvorgang, können mehrere Adressen anlegen, können Ihre Aufträge verfolgen und vieles mehr.

Kundenkonto anlegen

Zuletzt hinzugefügt

Keine Artikel in Ihrem Warenkorb

Gesamt inkl. MwSt:€0,00

Versandkosten Berechnung

Keine Versand-Methoden für dieses Land gefunden.